
Η κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις, συνδυάζοντας ελληνικά και ανατολίτικα στοιχεία. Βασίζεται κυρίως στο κρέας, τις σαλάτες και τα φρούτα. Η κουλτούρα του μεζέ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Κούπες
Οι κούπες είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα που τρώγεται κυρίως σαν σνακ. Μοιάζουν με τραγανό κεφτεδάκι, αλλά φτιάχνονται με πλιγούρι, που αποτελεί το «φύλλο» της κούπας, το οποίο γεμίζεται με χοιρινό κιμά με μπαχαρικά και τηγανίζεται σε άφθονο λάδι. Έχουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα και τρώγονται ραντισμένες με λεμόνι.
Οι κούπες είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα που τρώγεται κυρίως σαν σνακ. Μοιάζουν με τραγανό κεφτεδάκι, αλλά φτιάχνονται με πλιγούρι, που αποτελεί το «φύλλο» της κούπας, το οποίο γεμίζεται με χοιρινό κιμά με μπαχαρικά και τηγανίζεται σε άφθονο λάδι. Έχουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα και τρώγονται ραντισμένες με λεμόνι.
Πατάτες αντιναχτές
Είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της κυπριακής κουζίνας, που σερβίρονται σε εκλεκτά οικογενειακά τραπέζια και καλέσματα. Είναι μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, βρασμένες σε άφθονο λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσουν, αφαιρείται το λάδι και «τινάζονται» μέσα στην κατσαρόλα μαζί με μπόλικο χοντρό αλάτι και ξερό κόλιανδρο για να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Από εκεί άλλωστε προκύπτει και το όνομα «αντιναχτές». Πολλοί σβήνουν στο τέλος και με λίγο κόκκινο κρασί για το άρωμα.

Ραβιόλες
Οι ραβιόλες είναι μια γευστική «παρακαταθήκη» των Βενετών, από τον 15ο αιώνα. Μοιάζουν με τα ιταλικά ραβιόλια, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος, γεμισμένα με χαλούμι και βρασμένα σε ζωμό από κοτόπουλο. Σερβίρονται σε πιάτο της σούπας, με μπόλικο ζωμό, τριμμένο χαλούμι και φρέσκο δυόσμο.

Ζαμπούσια
Η ζαμπούσια, είναι ένα ξεχασμένο μπουρέκι ή πίτα της παραδοσιακής μας κουζίνας που είχε γέμιση από παπαρούνες, μάραθο ή κίτρινη κολοκύθα. Το έφτιαχναν και το φτιάχνουν σε διάφορα χωριά της Κύπρου μέχρι και σήμερα.
Ρέσι
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται σε τραπέζια γάμου.Το ρέσι είναι ένα βελουδένιο μείγμα από σιτάρι και αρνίσιο κρέας που γίνεται σε χωριά. Το αρνίσιο κρέας μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά για πολλή ώρα πριν να προστεθεί το σιτάρι. Όταν το μείγμα ετοιμαστεί, αφαιρούνται τα κοκάλα του αρνιού και το ανακατεύουν πολύ καλά μέχρι να γίνει λείο.
Η ζαμπούσια, είναι ένα ξεχασμένο μπουρέκι ή πίτα της παραδοσιακής μας κουζίνας που είχε γέμιση από παπαρούνες, μάραθο ή κίτρινη κολοκύθα. Το έφτιαχναν και το φτιάχνουν σε διάφορα χωριά της Κύπρου μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται σε τραπέζια γάμου.Το ρέσι είναι ένα βελουδένιο μείγμα από σιτάρι και αρνίσιο κρέας που γίνεται σε χωριά. Το αρνίσιο κρέας μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά για πολλή ώρα πριν να προστεθεί το σιτάρι. Όταν το μείγμα ετοιμαστεί, αφαιρούνται τα κοκάλα του αρνιού και το ανακατεύουν πολύ καλά μέχρι να γίνει λείο.
http://www.clickatlife.gr/geusi/story/25058
http://www.nicosiatravelguide.com/%CE%A1%CE%AD%CF%83%CE%B9.php
http://www.nicosiatravelguide.com/%CE%A1%CE%AD%CF%83%CE%B9.php
http://www.kavalapress.gr/kipriakes-ravioles/
http://www.gastronomos.gr/images/Recipes/kathimerini/patatesanitna.jpg
http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/FILESYSTEM/106031/civitems//CIVITEM_1364/%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%82_%CE%91%CF%81%CF%87.%20%CE%91.%20%CE%9C%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B1.JPG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου