
Τζιγεροσαρμάδες: στην κυριολεξία σημαίνει ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια) και είναι μια εξαιρετική λιχουδιά. Η ιδιαιτερότητά αυτών των ντολμάδων είναι ότι οι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια (λέγεται και «σκέπη»), δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο).
Καρβαβίτσα: είναι το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε ανήμερα τα Χριστούγεννα οι Θρακιώτες. Πρόκειται για χοιρινά έντερα γεμιστά με συκωταριά και κρέας χοιρινό.
Μπάμπου (Μπάμπω): είναι χριστουγεννιάτικο φαγητό. Αποτελείται από χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας (σήμερα κιμά), κομμάτια συκωτιού, ρύζι, ψιλοκομμένο πράσο και μπαχαρικά. Μαγειρευόταν σε πήλινη κατσαρόλα ή σε πλατειά τσουκάλια. Σήμερα σε ρηχή χωμάτινη κατσαρόλα το “γιουβέτσι”.
Μπάμπου (Μπάμπω): είναι χριστουγεννιάτικο φαγητό. Αποτελείται από χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας (σήμερα κιμά), κομμάτια συκωτιού, ρύζι, ψιλοκομμένο πράσο και μπαχαρικά. Μαγειρευόταν σε πήλινη κατσαρόλα ή σε πλατειά τσουκάλια. Σήμερα σε ρηχή χωμάτινη κατσαρόλα το “γιουβέτσι”.

Πέτουρα ή γιουφκάδις: Χοντρό φύλλο για πίτα που έπλαθαν με τον πλάστη, στο σουφρά, από ζύμη όπου εκτός από αλεύρι μαζί με το νερό, έβαζαν και γάλα με αυγά. Το φύλλο κόβονταν σε στενόμακρα κομμάτια, τα οποία ξεραίνονταν στον ήλιο και φυλάγονταν σε ειδικά σακούλια.

Πηγές:
www.gatzoli.gr
www.dinanikolaou.gr
www.e-thraki.gr
www.sintagespareas.gr
www.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου