Θρακιώτικες Γεύσεις...

Σταυροδρόμι πολιτισμών η Θράκη δέχτηκε διάφορες επιρροές και στη μαγειρική. Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες την μπόλιασαν με τις δικές τους γεύσεις. Την μεγαλύτερη όμως επιρροή την δέχτηκε από την Πολίτικη κουζίνα.

Τζιγεροσαρμάδες: στην κυριολεξία σημαίνει ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια) και είναι μια εξαιρετική λιχουδιά. Η ιδιαιτερότητά αυτών των ντολμάδων είναι ότι οι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια (λέγεται και «σκέπη»), δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο).


Μάντι: είναι παραδοσιακό θρακιώτικο φαγητό, που έρχεται από τα βυζαντινά χρόνια και την περιοχή της Καππαδοκίας. Υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής του. Αν έχετε χρόνο, προτιμότερο είναι να ανοίξετε το δικό σας φύλλο και να φτιάξετε αυθεντικό ζωμό κρέατος με γίδα ή κατσίκι. Σύνηθες συνοδευτικό του πιάτου, που του ταιριάζει πολύ, είναι το σκορδάτο γιαούρτι. Του ταιριάζει, επίσης, και η σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά.


Γκόλιο: είναι ίσως μια κολοκυθομελέτα φούρνου ή μία ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα!




Καρβαβίτσα: είναι το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε ανήμερα τα Χριστούγεννα οι Θρακιώτες. Πρόκειται για χοιρινά έντερα γεμιστά με συκωταριά και κρέας χοιρινό. 


Μπάμπου (Μπάμπω): είναι χριστουγεννιάτικο φαγητό. Αποτελείται από χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας (σήμερα κιμά), κομμάτια συκωτιού, ρύζι, ψιλοκομμένο πράσο και μπαχαρικά. Μαγειρευόταν σε πήλινη κατσαρόλα ή σε πλατειά τσουκάλια. Σήμερα σε ρηχή χωμάτινη κατσαρόλα το “γιουβέτσι”.


Πέτουρα ή γιουφκάδις: Χοντρό φύλλο για πίτα που έπλαθαν με τον πλάστη, στο σουφρά, από ζύμη όπου εκτός από αλεύρι μαζί με το νερό, έβαζαν και γάλα με αυγά. Το φύλλο κόβονταν σε στενόμακρα κομμάτια, τα οποία ξεραίνονταν στον ήλιο και φυλάγονταν σε ειδικά σακούλια.


Πηγές:
www.gatzoli.gr
www.dinanikolaou.gr
www.e-thraki.gr
www.sintagespareas.gr
www.wordpress.com

http://www.filenades.gr/Photos/articles/diafora2/karvavitsa.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: