Γεύσεις... Χανίων

Η κρητική παραδοσιακή κουζίνα θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον υγιεινές του κόσμου.Τα τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα των κρητικών βουνών αποτελούν τη βάση για το θαύμα της κρητικής κουζίνας. Έχοντας σαν βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα δημητριακά, σε συνδυασμό με τη χρήση του ελαιόλαδου, συντελεί στη μακροζωία και την ευζωία. Η κρητική κουζίνα είναι από τις αρχαιότερες και πλέον εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, με ποικιλία γευστικών και αρωματικών απολαύσεων. Το μυστικό της κρητικής διατροφής βρίσκεται αφενός μεν στην πλούσια ποικιλία των προϊόντων που παράγει η Κρητική γη και αφετέρου στο ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα πιάτα.

Χανιώτικο Μπουρέκι: είναι ουσιαστικά μια ιδιαίτερη, παραδοσιακή κολοκυθο-πατατόπιτα από τα Χανιά. Τα βασικά του υλικά είναι τα κολοκυθάκια και οι πατάτες που αφθονούν το καλοκαίρι, το λευκό τυρί –φέτα ή ξινομυζήθρα- και μπορεί να είναι με φύλλο ή ξέσκεπο. Είναι ελαφρύ, γρήγορο, εύκολο, καλοκαιρινό και πεντανόστιμο.




Κρεατότουρτα: είναι μια πεντανόστιμη πίτα με αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας και μπόλικα τυριά. Στην αυθεντική συνταγή το κρέας μπαίνει στη γέμιση με τα κόκαλα, το οποίο αφήνει μια μοναδικά ασύγκριτη γεύση. Σε πολλές περιπτώσεις μέσα στη γέμιση χρησιμοποιούσαν και το ''κνεισάρι'' δηλαδή τη σκέπη του ζώου για να κρατάει καλύτερα τα τυριά και φυσικά να αφήνει τα αρώματα του.




Σφακιανή πίτα: είναι γέννημα της Χώρας των Σφακίων και διάσημη σε όλη την Κρήτη. Η σφακιανόπιτα είναι λεπτή πίτα, σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί. Συνήθως πυχτόγαλο, αλλά βάζουν ξυνομυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο (στο νομό Χανιών λέγεται μυζήθρα) ή μισό-μισό. Ανοίγεται σε λεπτή πίτα πάνω σε ξύλο. Ψήνεται χωρίς καθόλου λάδι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας πολύ συχνά. Παλιότερα τις έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες ή στο σάτσι, ένα πήλινο ή μεταλλικό επίπεδο ταψί, πάνω στη πυροστιά του τζακιού.
















Μπουγάτσα με τυρί: Είναι μια μικρή τετράγωνη πίτα με λεπτά βουτυρωμένα φύλλα και με γέμιση ξινομυζήθρας. Η κάθε μερίδα προσφέρεται κομμένη σε μικρά τετραγωνάκια και τρώγεται πασπαλισμένη με ζάχαρη και προαιρετικά με κανέλα.



















Πιλάφι (Γαμοπίλαφο):αποτελεί το κεντρικό έδεσμα σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Xαρακτηριστικό του είναι ότι βράζεται σε ζωμό κρέατος (κότας, βοδινού, αρνιού ή κατσικιού). Kαταναλώνεται ως κύριο πιάτο μαζί με το βραστό κρέας, αλλά και ως συνοδευτικό άλλων φαγητών.





















Πηγές: 

http://www.incrediblecrete.gr/14/index.el.html
http://www.clickatlife.gr/geusi/story/29983
http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=125559&cid=382
http://www.vita.gr/diatrofi/syntages/article/3803/pilafi-apo-thn-krhth/
http://www.urbanhypsteria.com/wp-content/uploads/2013/09/ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ-1024x768.jpg
https://historyofgreekfood.wordpress.com/tag/μπουγάτσα-ιορδάνη/Πηγή: http://photoshoper.gr/images/kretopita%20xaniotiki.jpg
http://www.tastefull.gr/content/σφακιανόπιτα-παραδοσιακή-κρητική-πίτα-τηγανιού
http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201308/144799/images/det_1.jpg
http://www.tovima.gr/oldPhotos/Article%20Photos/20101223/374432.jpg