Η Κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βασισμένη σε φρέσκα και αγνά υλικά. Τα Κυπριακά πιάτα θεωρούνται άκρως υγιεινά μιας και βασίζονται στη Μεσογειακή διατροφή και μαγειρεύονται συνήθως με ελαιόλαδο. Κύρια συστατικά είναι το χοιρινό το αρνί, το κοτόπουλο, το φρέσκο ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα, το γιαούρτι, το τυρί και φυσικά τα μπαχαρικά και τα αρωματικά που μέσα από το άρωμα τους βοηθούν στο να αναδεικνύεται καλύτερα η γεύση.
Χαλούμι: είναι το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και είναι ίσως το μοναδικό τυρί στον κόσμο, το οποίο μπορεί να φαγωθεί με οποιοδήποτε τρόπο , δηλαδή ωμό, ψημένο, τηγανητό, στον φούρνο ή και βραστό. Κατασκευάζεται από την πήξη του γάλακτος με τη βοήθεια της «πυθκιάς» (πυτιά), ακολουθούμενης από το στάδιο του βρασμού του πηγμένου γάλακτος μέσα στο δικό του τυρόγαλα, το οποίο προκαλεί παστερίωση.
Σεφταλιές: μοιάζουν εκ πρώτης όψεως με μικρά κεμπάμπ, αλλά στη γεύση είναι κάτι πολύ περισσότερο –και νοστιμότερο- από αυτά. Πρόκειται για μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά (ή ακόμα και από μίξη των δύο ειδών), ζυμωμένο με μπόλικη κανέλα, μαϊντανό και κρεμμύδι, που στο τέλος τυλίγεται με αρνίσια μπόλια. Ψήνεται ονειρεμένα στα κάρβουνα αλλά και στον φούρνο και είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Κολοκάσι: είναι μια ρίζα αντίστοιχη της πατάτας, που είναι πολύ αγαπητή στο νησί της Αφροδίτης. Και στην Ελλάδα βρίσκουμε συχνά κολοκάσι Κύπρου, αλλά εδώ δεν το εκτιμούμε και τόσο πολύ ως έδεσμα. Στην Κύπρο, το κολοκάσι καλλιεργείται και μαγειρεύεται από τα ρωμαϊκά ακόμα χρόνια. Συνήθως γίνεται γιαχνί στην κατσαρόλα, μαζί με χοιρινό ή κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι και σέλινο, ενώ πολλές φορές γίνεται και με πατάτες αντί για κρέας.
Κουπέπια: είναι τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Φτιάχνονται περίπου όπως και τα ντολμαδάκια μας, αλλά η γεύση του κύμινου και του λεμονιού είναι αρκετά δυνατή. Τα κουπέπια θα τα βρείτε γεμισμένα μόνε με ρύζι ή και με κιμά, ιδανικά από αρνίσιο κιμά ή χοιρινό. Τρώγονται υπέροχα ζεστά αλλά και κρύα και συνοδεύονται εξαιρετικά από παγωμένο γιαούρτι.

Πηγές:
http://www.kasarolla.com/2010/02/kypriakh-paradosiakh-koyzina-kai-exwtikes-geyseis.html
http://www.clickatlife.gr/geusi/story/25058
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5ZfhkliztntQ9xriB0s7boyADLjMQJ9W3CT2ULS7bwhQi8B-dDXIhWz9BGsMvXDFL9k7ZdMa9gBNQFZm6I7lWe_be32fJ6RL7gTEc6zHenRBzB-wPQy-BP85U5G1gryEqgdYIBv4kaySB/s1600/100_3248.jpg
http://socialista.com.cy/wp-content/uploads/2014/02/Afelia-2.jpg
http://pandorabakeries.com/media/catalog/product/cache/3/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/6/166785_380271538754010_992323897_n.jpg
http://www.i-live.gr/wp-content/uploads/2012/02/th-xaloumi-suntagi.jpg
Χαλούμι: είναι το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και είναι ίσως το μοναδικό τυρί στον κόσμο, το οποίο μπορεί να φαγωθεί με οποιοδήποτε τρόπο , δηλαδή ωμό, ψημένο, τηγανητό, στον φούρνο ή και βραστό. Κατασκευάζεται από την πήξη του γάλακτος με τη βοήθεια της «πυθκιάς» (πυτιά), ακολουθούμενης από το στάδιο του βρασμού του πηγμένου γάλακτος μέσα στο δικό του τυρόγαλα, το οποίο προκαλεί παστερίωση.
Σεφταλιές: μοιάζουν εκ πρώτης όψεως με μικρά κεμπάμπ, αλλά στη γεύση είναι κάτι πολύ περισσότερο –και νοστιμότερο- από αυτά. Πρόκειται για μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά (ή ακόμα και από μίξη των δύο ειδών), ζυμωμένο με μπόλικη κανέλα, μαϊντανό και κρεμμύδι, που στο τέλος τυλίγεται με αρνίσια μπόλια. Ψήνεται ονειρεμένα στα κάρβουνα αλλά και στον φούρνο και είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Κολοκάσι: είναι μια ρίζα αντίστοιχη της πατάτας, που είναι πολύ αγαπητή στο νησί της Αφροδίτης. Και στην Ελλάδα βρίσκουμε συχνά κολοκάσι Κύπρου, αλλά εδώ δεν το εκτιμούμε και τόσο πολύ ως έδεσμα. Στην Κύπρο, το κολοκάσι καλλιεργείται και μαγειρεύεται από τα ρωμαϊκά ακόμα χρόνια. Συνήθως γίνεται γιαχνί στην κατσαρόλα, μαζί με χοιρινό ή κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι και σέλινο, ενώ πολλές φορές γίνεται και με πατάτες αντί για κρέας.
Αφέλια: το χοιρινό έχει σε γενικές γραμμές εξέχουσα θέση στην κυπριακή κουζίνα, όπως άλλωστε και το αρνί. Για να φτιάξετε αφέλια πρέπει να μαρινάρετε μικρά κομμάτια από χοιρινό χωρίς λίπος μέσα σε κόκκινο κρασί, κύμινο, κανέλα και ξερό κόλιναδρο και να τα σιγοβράσετε σε κατσαρόλα μέχρι να μελώσουν. Συνοδέψτε με ρύζι που θα βρέξετε με την υπέροχη σάλτσα από τα αφέλια και έχετε ένα νόστιμο πιάτο με κυπριακή υπογραφή.
Κουπέπια: είναι τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Φτιάχνονται περίπου όπως και τα ντολμαδάκια μας, αλλά η γεύση του κύμινου και του λεμονιού είναι αρκετά δυνατή. Τα κουπέπια θα τα βρείτε γεμισμένα μόνε με ρύζι ή και με κιμά, ιδανικά από αρνίσιο κιμά ή χοιρινό. Τρώγονται υπέροχα ζεστά αλλά και κρύα και συνοδεύονται εξαιρετικά από παγωμένο γιαούρτι.

Πηγές:
http://www.kasarolla.com/2010/02/kypriakh-paradosiakh-koyzina-kai-exwtikes-geyseis.html
http://www.clickatlife.gr/geusi/story/25058
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5ZfhkliztntQ9xriB0s7boyADLjMQJ9W3CT2ULS7bwhQi8B-dDXIhWz9BGsMvXDFL9k7ZdMa9gBNQFZm6I7lWe_be32fJ6RL7gTEc6zHenRBzB-wPQy-BP85U5G1gryEqgdYIBv4kaySB/s1600/100_3248.jpg
http://socialista.com.cy/wp-content/uploads/2014/02/Afelia-2.jpg
http://pandorabakeries.com/media/catalog/product/cache/3/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/6/166785_380271538754010_992323897_n.jpg
http://www.i-live.gr/wp-content/uploads/2012/02/th-xaloumi-suntagi.jpg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου